Balunz förklarar: bergskristall eller cubic zirconia?

Om man inte har råd med riktiga diamanter, vad ska man välja då? Våra smycken gnistrar till största delen av antingen bergskristaller eller cubic zirconia. Vad är skillnaden? Det benar vi ut här:

Bergskristall är en färglös, helt genomskinlig och klar variant av mineralet kvarts.
Ordet kristall  kommer från grekiskans krystallos som betyder is. Förr trodde man att bergskristall var fruset vatten som frusit till permanent.
Mineralet återfinns i hela jorden och är ett av jordens vanligast förekommande mineraler. Kristaller av högre kvalitet återfinns i Schweiz och Frankrike. Bergskristall har hårdhet 7 på Mohs skala, diamant har den högsta hårdheten av alla material och har 10.

Cubic zircon är en industriellt framställd kristall som är mycket lik diamant, den kallas ofta för konstgjord diamant. Det är svårt att se skillnad mellan de två, den mest påtagliga skillnaden är att materialet har mycket lägre värmeledningsförmåga än diamant, något som man kan känna mot läpparna

Cubic zirconian har ett värde av 8 på Mohs skala, alltså hårdare i materialet än bergskristallen men lite mjukare än diamanten. En cz-sten väger ungefär 1,6 ggr så mkt som en diamant av samma storlek.
Diamanter har ofta något slags orenhet men zirconian , som är syntetiskt framställd, är felfri med en ofantligt fin lyster.
Den naturliga formen av mineralet heter Baddeleyite och är väldigt, väldigt sällsynt.
Cubic zirconia uppfanns under sent 60-tal och produktion för smyckestillverkning startade 1976.


Armring med cubic zirconia, nyhet i butiken!

Kommentarer

Populära inlägg