Favorit i repris - Vet du skillnaden på Swarovski-kristall och cubic zirconia?

 Vi har många kunder som frågar efter just Swarovski-kristaller så jag tänkte passa på att reda ut skillnaden på dem och cubic zirconia och förklara varför vi så ofta väljer smycken och hårdekorationer med just det sistnämnda.


Trodde du att Swarovski-kristall är en naturlig sten? Det är lätt att tro det, den heter ju kristall, men en SW är precis lika konstgjord som en CZ. Swarovski är ett varumärke som för över 100 år sedan började tillverka konstgjorda ädelstenar för att efterlikna diamanter. Cubic zirconia, som har ett lite oförtjänt dåligt rykte på grund av att den kallas just diamantkopia är till och med lite dyrare och svårare att tillverka. Vi reder ut begreppen lite närmare...

Swarovski-kristallen (det finns kopior av denna också, som inte kommer från tillverkaren utan då ofta är nämnda som schweizisk kristall för att man ska blanda ihop den med originalet) är konstgjord i laboratorium och tillverkad genom att silikondioxid och bly smälts samman i hög värme. Efter kylning och skärning täcks kristallen med ett yttre lager av tunn metall för att reflektera ljus mer. Detta lager kan med tiden slitas bort och ge en försämrad lyster. Swarovski-kristaller har värde 6-7 på Mohs hårdhetsskala.

Cubic zirconian är en konstgjord diamant gjord genom att zirconiumdioxid och magnesium eller kalium hettas upp i hög värme i ett speciellt vattenbad. Stenarna slipas sedan i någon av diamantslipningarna och har ett Mohs-värde på 8-9 (det är alltså en mer hållbar sten som inte repas eller går sönder lika lätt). Cubic zirconian har inget metallöverdrag som SW som kan slitas ned.

Båda stenvarianterna finns i olika färger. Färgerna kommer från att salter tillsätts under tillverkningen. För ett otränat öga är det nästan omöjligt att se någon skillnad på kristallerna, speciellt om de är monterade i smycken eller hårdekorationer.

Vi på Balunz har alltså smycken med både cubic zirconia och Swarovski (och i vissa fall också bergskristaller), vilka stenar som använts ska stå redovisat i beskrivningen av smycket. I nästan alla fall kommer du som kund alltså inte se någon skillnad beroende på vilken sten som är i smycket. Snarare är det materialet den är infäst i (silver- eller guldplätering, titanium, rhodium eller antikbehandlad metall osv) eller vilken slipning som använts som gör den stora visuella skillnaden för hur stenen upplevs.


Kommentarer

Populära inlägg